Loopleip Trail Advisor

Vind jij het soms lastig om te kiezen in welk Nederlands natuurgebied je wil trailrunnen?

Of ga je met trailvrienden een trainingsweekend weg, maar weet je niet welk gebied geschikt is?

 

Joost en Robert gaan vaak trailrunnen in Nederland en gaan zo af en toe op een tripje in Europese gebieden.

Hoe is het trailrunnen daar? Is het technisch? Is het mooi? Hoe zijn de Horeca gelegenheden?

Al deze dingen worden besproken in de afleveringen en zullen becijfert worden met een algemeen cijfer van 1 t/m 10 en zullen, met beschrijving, en komen op de lijst van 'Loopleip Trail Advisor'.

Op deze manier kan jij zien welk gebied er perfect aansluit bij jouw wensen voor een mooie dag, weekend of week. 

 

 


Teutoburgerwoud in Duitsland- Cijfer 6,5

(aflevering 3)

 

Wij hebben in, het in Noordrijn-Westfalen gelegen plaatsje, Detmold geslapen in een aardig appartement. De 80.000 inwoners tellende stad is een gemiddelde duitse stad. Best aardig qua uitstraling en bouw, maar er is echt veel te weinig te beleven. Weinig echt leuke bars of restaurants te vinden. Blijft toch bijzonder dat er vaak döner en grillrooms in overschot zijn, maar een restaurant met mooie kaart toch lastig te vinden is.

Om in het natuurgebied te komen ligt Detmold net wat onhandig. Om echt wat leukere trails te lopen moet je met de auto het gebied inrijden naar wat highlights van het gebied. 

 

Trailrunnen in het gebied heeft 2 gezichten. 

Omdat het, zonder file, zo'n 3 uurtjes rijden is is het best een optie voor 1 dag. 

Teutoburgerwald is aardig glooiend, waardoor je dit gebied best kan gebruiken voor wat hoogtemeter training. Niet te steil, maar toch kan je op een trailrondje van 15km ongeveer 500 hoogtemeters pakken. Prima trainingsgebied dus.

Hoewel de natuur best mooi is, zouden we niet rekenen op dat 'wauw moment'. We moesten behoorlijk zoeken naar singletracks. Veel paden waren van die dubbele karrensporen. 

De paden waren niet lastig of technisch. Vrij veel, met grof puin, verharde paden.

We hebben overigens de laatste dag wel een aardige route kunnen lopen. 

Als je dus een mooi gebied zoekt waar je gewoon moeiteloos meters kan maken is dit een goede optie.

Maar wij zoeken toch iets meer naar de pareltjes. 

 

cijfer trailrunnen 7/ cijfer horeca 6

Totaal cijfer 6,5


Mullerthal in Luxemburg   Cijfer 9

(aflevering 5)

 

Hardlopen door de rotsspleten van de Luxemburgse zandsteen, door bossen, zonovergoten valleien en langs kleine waterstroompjes. Al deze mogelijkheden worden geboden in het fantastische landschap langs de Mullerthal trail.

 

Wij zijn instant verliefd geworden op Mullerthal. Het is dat we nog graag een punt ophouden op onze cijferlijst als speling (je moet altijd ruimte voor verbetering overhouden), maar anders had het trailrunnen in dit gebied een 10 gekregen. 

Alles wat je als trailrunner zoekt vind je hier. Prachtige natuur, mooie technische singletracks en avontuur.

De Mullerthal trail route is totaal 112km en bestaat uit route 1, 2 en 3. Route 2 is echt een aanrader.

En dat binnen 4 uur rijden! Niet te geloven! Hier gaan wij zeker naartoe terug.

Wij zaten op camping Martbusch in Berdorf. Wanneer je met een klein gezelschap gaat is dit eigenlijk welnee perfecte plek. Ze hebben pods, lodges en kampeerplekken. Samen met een prima en schone sanitaire voorziening heb je niet veel meer nodig voor een fantastisch weekendje trailrunnen. 

Ook nog een prima Bistro voor een goede maaltijd en een drankje.

 

We zijn nu al jaloers op jullie als je gaat.  Have Fun!

https://www.mullerthal.lu/nl


Amsterdamse Waterleidingduinen

Cijfer 8 

(aflevering 6)

 

De Amsterdamse Waterleidingduinen heeft de grootste damhertenpopulatie van Nederland. Er wordt geschat dat er ongeveer 3.000 damherten rondlopen (2015), dat is circa 0,9 per hectare. Enkele zijn ooit ontsnapt uit parkjes of losgelaten en hebben zich in het natuurgebied sterk vermeerderd. Sinds een aantal jaren wordt er niet meer op gejaagd en zijn de aantallen verder toegenomen. Het is dan ook bijna niet mogelijk om tijdens je trailrun geen Damherten tegen te komen.

Maar het blijft prachtig!

 

Voor Nils de Rijk is dit gebied eigenlijk wel compleet wat hij zoekt in trailrunnen. Mooie singletracks, prachtig Savane achtige natuur, uitgestrekt en veel watertjes. Met 3400 hectare natuurgebied kan je hier als startende, maar ook als ervaren trailrunner je hart ophalen. 

Klein puntje waar Joost een mening over had zijn het weinige technische klim en daalwerk.

 

Toch krijgen de Amsterdamse waterleidingduinen van de heren een 8. 

Zeker 1 van de mooiere gebieden in Nederland.


Natuurgebied Oud-Heverlee

België    Cijfer 6,0

(aflevering 8)

 

Natuurlijk. Overal waar natuur is is het in principe mooi. Je bent natuurliefhebber of niet.

Maar we kijken in 'Loopleip Trail Advisor' uiteindelijk toch naar trail beleving, afwisseling en uitdaging.

 

Op deze criteria valt dit gebied toch echt een beetje tegen. Weinig uitdagende paden, lange karrensporen tussen weilanden en veel te weinig echte bosbeleving.

Dat www.legendstrail.be hier een prachtige evenement als de 'Bello Gallico Ultra trail' kan neerzetten zegt alles over de organisatie en niet zozeer over het gebied.

Op de vraag of we dit gebied zouden kiezen als we met vrienden een mooi trainingsbebied zoeken voor een paar dagen? Nope. Nee daar komt het gebied niet voor in aanmerking. 

Bello Gallico is top, maar het gebied geeft weinig variatie.

Vandaar de nipte voldoende. Meer dan een 6,0 kunnen we er niet van maken.


Natuurgebied Kennemer duinen

Cijfer 8,5  (aflevering 9)

 

Kennemerduinen is een gebied dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het gebied omvat 1253 hectare duin- en strandwallenlandschap.

 

De Kennemerduinen staan bekend om de hoge duinzoom aan de oostkant van het gebied. Dus land-inwaarts. Wanneer je in de hoek bij Santpoort en Driehuis het gebied in gaat bevindt je je gelijk in een trilrun speeltuin. Met klimmetjes op de dichtbegroeide duintoppen met als hoogste punt de Brederodeberg (45 m) kan je hier je lol op! Wanneer je het gebied wat richting zuid- westelijke richting pakt, loop je in een heerlijk gebied met meertjes, singletracks en open zandduinen. Na een drankje aan het strand bij Parnassia kan je je weg Noordelijk vervolgen over kilometers breed strand helemaal tot aan IJmuiden. Waarna je weer oostelijk kan keren om je trail af te sluiten in dichter begroeid duingebied.

Van alles wat, voor iedereen wat.

Voor ons is dit toch wel hét mooiste duingebied van nederland om te trailrunnen of wandelen. 

Zeker een aanrader!! Ga Kijken!