Van Kilometervreter naar Kiloknaller

Coronakilo’s.

1 van dé woorden van 2020. En ik dacht geen van die kilo’s op te hoeven doen.

Ik bleef gezond en kon lekker naar buiten om te lopen. Stelde doelen om grotere afstanden boven 50km te lopen en liep elke dag mijn rondjes. Het enige dat ik vergat, was naar m’n lichaam luisteren. Zo liep ik recht in de val die ‘blessure’ heet.

Domme domme ik. Van lange afstanden weer terug naar helemaal niets.

 

Er zit niets anders op dan de blessure gewoon accepteren voor wat het is. Tijd uitzitten. Eigen schuld dikke bult. Gewoon verder leven, maar dan zonder hardlopen.

Het is een lekkere zomer, dus op zich geen probleem om te genieten. Heerlijk eten en drinken.

Na ongeveer maand begin ik te merken ik dat mijn broeken ietsje strakker gaan zitten. Maar ach, als ik straks weer mag lopen is het zo weer weg.

 

Er zijn echter 2 problemen.

De blessure blijft toch langer hangen dan ik hoopte èn ik ben, naast een Run addict, ook een enorme zoetekauw. Het is moeilijk om toe te geven, maar….Ik ben een Sugar addict!

Normaal gesproken merk ik er lichamelijk niet veel van. Elk pak stroopwafels, gevulde koeken of Engelse drop die ik achteloos naar binnen schuif loop ik er vervolgens zo weer af en wordt zelfs lichter door de vele verbranding.

Maar nu is het anders, elk met suiker gevulde versnapering blijft zo aan m’n buik hangen.

Ook merk ik dat nu meer moeier ben dan normaal als ik geen suiker heb gehad.

Nu wordt het duidelijk. Hier moet ik iets aan doen!

Hoe welkom was de uitnodiging van Maarten de Jong om eens langs te komen bij EnergizeMe om een rustmeting en inspanningstest te doen? Ja Graag!

Hoewel ik redelijk gezond leef, kan ik best wat hulp gebruiken om verstandiger met m’n lichaam om te gaan.

 

Na een plezierig ontvangst en gezellig introductiegesprek, gingen we van start met een gezondheidscheck door op een weegschaal alle waarden te laten doormeten.

Oef!! 91,5 kilo!! Dan ben ik 8 kilo aangekomen in 2,5 maand tijd!

16 pondjes door dat welbekende mondje! Ook m’n BMI is te hoog.

Na deze pijnlijke verduidelijking gingen we door.

 

De rustmetingen zijn zeer interessant. Je krijgt een borstband om en Maarten doet een paar tests en metingen, waarbij in verschillende situaties duidelijk wordt wat voor effect goede ademhaling op je hartslag en hele lichaam heeft.

Hartcoherentie is zeer belangrijk. Het dringt zich diep in je zenuwstelsel. En het is te trainen door structureel ademhalingsoefeningen te doen. Je kan stresshormonen laten dalen en je immuunsysteem laten stijgen. Interessant om meer over te lezen.

 

De laatste test was de inspanningstest. Met dezelfde borstband om mocht ik op de racefiets plaatsnemen. Maarten ging, door elke minuut 20 watt op te voeren op de pedalen, meten waar mijn omslagpunt ligt en op basis daarvan mijn hartslagzones vast te stellen. Kortom trappen tot je niet meer kan!

Met m’n tong op mijn knieën mocht ik uiteindelijk van de fiets af, omdat ik geen pedaal meer om kreeg.

Na van het heftigste huigen afgeraakt te zijn, gaf Maarten me de opdracht om nu de geleerde ademhalingsoefening toe te passen. Het hielp gelijk. Binnen een korte tijd zakte mijn hartslag enorm.

Een dag later kreeg ik per mail de uitgewerkte uitslagen en conclusies van de metingen.

De duidelijke uitleg en adviezen zijn echt superfijn.

Met deze uitslagen kan ik verder.

EnergizeMe gaat me enorm helpen mijn lichaam beter te behandelen, meer energie te krijgen en….flink van de suikers af te raken. Geen pieken en dalen meer, geen snelle suikerverbranding meer.

Want vanaf vandaag ga ik met Maarten de strijd tegen suiker aan met de 21dagen no sugar challenge!

 

Bedankt Maarten.