Een sprong in het diepe

Eigenlijk was ik niet echt meer bezig met grotere loopdoelen voor dit jaar. De doelen die ik had gesteld bij najaars-trails waren al wel een beetje naar de achtergrond geraakt. Corana. De toekomst voor grotere evenementen is nog zo onzeker. Grote groepen mensen bij elkaar lijkt voorlopig echt niet aan de orde. En logisch natuurlijk.

 

Ik ben blij dat het virus mij niet heeft geraakt. Ik ben gezond. Fit blijven en gewoon lekkere stukken lopen was wat nodig was tijdens de periode van Corona.

Het is nu al zo’n 12 weken dat Covid-19 de wereld in z’n greep heeft. De curve lijkt nu in Nederland een beetje afgevlakt en de regels worden mondjesmaat versoepeld. Maar grote evenementen zie ik dit jaar niet meer gebeuren.

‘Dan worden de Ultra Trail doelen gewoon een jaartje verschoven’ dacht ik. ‘Prima’.

 

Maar nu staat toch mijn Ultra doel ineens voor de deur!

Want de ‘Midsummers Mega Trail’ van Teammaatje, Ultraloper en organisator Petrus Lenes gaat door!

Heel vet! Echt een superleuk en kleinschalig concept! Een Trail van verschillende etappes die gezamenlijk een Ultra van 84km maken. Ik ben heel blij dat deze doorgaat, maar ik had er niet echt meer rekening mee gehouden.

Ben ik hier wel klaar voor!? Ik heb mijn conditie wel op pijl gehouden en ben fit. Maar 84 kilometer is wel een dingetje!

 

Er is voor mij geen twijfel mogelijk ‘ik ga het gewoon proberen. Sterker nog… Ik ga het gewoon doen!’

Maar spannend wordt het wel. Dit wordt wel een sprong in het diepe.

Ernaartoe trainen heeft geen zin meer. Hij is al over 2 weken. Ik zal het moeten doen op wat ik nu heb. Misschien nog 1 trailtje van 21km, maar daarna moet ik ook wel een beetje rust nemen en wat kleine rondjes lopen.

Toen ik me, vorig jaar, het doel stelde om van 0km (door hielspoor) naar 100km in 3 jaar te gaan opbouwen, nam ik me ook voor om tegelijkertijd uit te gaan zoeken of ultrarunner wel goed voor je is. Daar is tot nu toe nog niets van gekomen, maar ik werd er (terecht) op gewezen door mijn vriendin toen ik tijdens een gezins-BBQ vertelde dat ik deze afstand ga lopen.

‘Schatje, het is echt niet gezond om zover en zolang te sporten. Echt superslecht voor je hart! Hoe vaak hoor je wel niet dat ultralopers in elkaar storten met hartproblemen!’

Uiteraard was mijn verdediging dat dat heel erg meevalt en dat je dat veel vaker hoort bij topsporters als voetballers of profwielrenners die dag in dag uit hun lichaam tot het uiterste drijven, maar niet bij mijn groep sporters die tijdens zo’n trail niet alles van hun hart vragen. Maar is dat eigenlijk wel zo??

Ik heb de belofte gedaan om serieus uit te gaan zoeken of Ultrarunnen nou goed of slecht voor je is. Dus daar ga ik vanaf nu mee aan de slag.

Als goede #runaddict ga ik natuurlijk eerst volledig ontkennen dat Ultrarunnen slecht voor je is!

Zo kom ik gelijk op 1 van de laatst gepubliceerde artikelen omtrent ‘extreme exercise’.

Dit artikel van ‘Insidehook.com’ van 26 november 2019, geschreven door Tanner Garrity, beschrijft de uitslagen van een onderzoek op 66 duursporters waar de link tussen extreme lichaamsbeweging, zoals ultrarunnen, en hartfalen als vraagstuk behandeld werd.

Dit onderzoek is 1 van de vele onderzoeken die gestart zijn, nadat in de eerste paar jaar van het vorige decenium het ultralopen en soortgelijke sporten steeds vaker beoefend werden en verschillende medische professionals suggereerde dat overmatige uithoudingsvermogenoefeningen zouden zorgen voor littekens op het hart, slagaders zou vergroten en zelfs tot hartstilstand zou kunnen leiden.

 

Uit het onderzoek van 10 jaar follow up op de 66 duursporters, bleek dat in geen geval de extreme dagelijkse inspanning zichtbaar was in het hart. Geen onregelmatigheden. Alle waardes waren gelijk aan die van scores als BMI, cholestorol enz.

 

Wel werd aangegeven dat iemand die extreme duursporten beoefend niet gezonder zou zijn dan iemand die 3 uur minder per dag sport. Sterker nog, men adviseert om je bij de laatste groep te scharen. Want hoewel er dus geen link is tussen extreem duursporten en hartfalen, slijt de rest van je lichaam waarschijnlijk wel harder. Hoe houden je gewrichten en gewrichtsbanden zich met het buitengewoon sporten?

Wellicht is dat een mooi onderwerp voor een volgend onderzoek.    

Dit onderzoek sterkt mij, als ultrarunner, natuurlijk in mijn uitleg dat dit niet slecht voor je hart is. Maar ik mag me niet neerleggen bij 1 onderzoek.

Uiteraard duik ik verder in de materie om antwoorden te vinden. Dat is tenslotte ook ten goede van mijn eigen gezondheid.

 

Vooralsnog houd ik me vast aan hoe ik me voel. Ik voel me fit, sterk en heb respect voor mn lichaam. 

Ik onderga op 21 juni 2020 eerst maar eens de 84km van de “Midsummers Mega Trail’ en ga dan kijken hoe mijn lichaam reageert op deze extreme inspanning.

Daarna verder met het onderzoek.

 

We zijn als Runners United NL een deel de organisatie van de ‘Midsummers Mega Trail’, door voorlopers voor de etappes te leveren en mee te denken in distributie.

Ook gaan we de hele dag verslag uitbrengen van de inspanningen van alle lopers, onszelf en vrijwilligers vanuit het oogpunt van de loper.

‘Wat maak je mee als Ultrarunner? Waar ga je doorheen? En wat maakt dat je doorgaat of niet?

Dit zijn zomaar een paar leuke vragen die je beantwoord kunt krijgen wanneer je meekijkt via onze livestreams op onze Facebook pagina.

 

Ik kijk er naar uit!